כלכלה 2000

מתוך MediaWiki
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
עמוד ראשי >> יפן המודרנית >> הכיבוש | התאוששות | שינויים חברתיים | בחזרה לצמיחה | כלכלה 2000


שלוח טיל לחקר החלל


כלכלה 2000

עודד שפר

הבורסה בטוקיו


כלכלה 2001

על פי פרסומים של הרשות לתכנון כלכלי הכלכלה היפנית ממשיכה לדשדש, עם צמיחה רבעונית של 0.2% ברבעון ה-3 השנה (1% במונחים שנתיים). בהתחשב בכך שהציפיות והתחזיות היו לצמיחה של כ-5%, הנתונים אינם מעודדים במיוחד.


יחד עם זאת, יש לציין שגם הבנק המרכזי של יפן וגם הרשות לתכנון כלכלי בעצמה, בסקירותיהם האחרונות מחודש נובמבר 2000, מציינים שניתן לראות שבסה"כ הכלכלה היפנית צומחת, גם אם בקצב איטי. הנתון המעניין בצמיחה זו היינו שהיא מובלת על ידי הסקטור הפרטי.


בחינת המגזר העסקי, ייצור ושירותים, אינה מעלה תמונה מעודדת במיוחד: סקר Tanakan, הנערך ע"י הבנק המרכזי של יפן, ומודד את מצב הרוח בקרב מעל ל 9000 חברות בתחומים שונים, מדד 10 נקודות בניגוד לתחזית- 12, והצפי הוא לציון 7 ברבעון הבא.


יש לציין שהציון 10 נמדד גם ברבעון הקודם וזו קפיצה לעומת ציון 3 שנמדד ברבעון השני לשנה זו ושליליים ביותר משנתיים האחרונות. כך שאולי התמונה אינה עגומה כל כך. לעומת החברות היצרניות, חברות השירותים רשמו מדד שלילי של (10-) לעומת (9-) בספטמבר.


סיוע לארצות מתפתחות


הצריכה הפרטית עדיין מדשדשת. המחירים יורדים והצרכנים צורכים פחות ופחות. חל מעבר לקניה ברשתות זולות והחשש מפיטורים אינו תורם להגברת הצריכה. לא נצפית תפנית ברמת הביקוש לעובדים בזמן הקרוב. כשמינית מהתוצר היפני מיועד ליצוא, ולאחר שישה רבעונים של צמיחה בייצוא , ברבעון השלישי לא חלה כל צמיחה לעומת הרבעון השני. עם זאת, החברות המבוססות על יצוא צופות צמיחה של 29.5% (לפני מס) בשנת הכספים הנוכחית, שתסתיים ב-31/1/01. צפי זה גבוה מהתחזית הקודמת של 24.8% צמיחה.


חשוב לציין כי הצמיחה שנרשמה, קטנה ככל שהייתה, הובלה על ידי השקעות המגזר העסקי. תכנוני ההשקעה לשנת הכספים הנוכחית עומדים על 16.4%.


טכס לזכר הפצצה האטומית בנגסקי


נקודה חשובה נוספת היא שההשקעה הציבורית הממשלתית ירדה ב-10.7% והתכנון לשנה הבאה הוא להשקעה מועטה אף יותר. חבילת התמריצים האחרונה מ-1999 בסך מיליארדי דולרים, כבר אינה משפיעה ויש לא מעטים הרואים בתוכנית תמריצים אלו, שזו האחרונה הנה רק אחת מיני רבות ב-10 השנים האחרונות, בזבוז כספי ציבור. אולם הממשלה החליטה להשיק תוכנית שלילית.


לאחר שתי תוכניות גדולות לעידוד הכלכלה, האחת ב-1996 והשניה ב-1999, החליטה הממשלה להקציב כ-11 טריליון ין להשקת תוכנית חדשה. לתוכנית זו שני מטרות עיקריות:

.1 החזרת הכלכלה למסלול צמיחה בת-קיימא.

.2 בניית תשתית ליצירת חברה עתידית שתתאים לעידן המידע.

מתוך הבנה שעל מנת להישאר כלכלה מובילה עליה להוביל את מהפכת המידע ולבצע רפורמות מבניות ומשקיות, החליטה ממשלת יפן להשיק את תוכניתה הנוכחית, או כפי שהיא נקראת "תוכנית הפיתוח הגדולה" (The new development policy)


התוכנית שמה דגש על ארבעה תחומים המהווים את הנדבכים המרכזיים לחברה העתידית:

.1 מהפכת טכנולוגיית המידע

.2 תגובה לנושאי איכות הסביבה

.3 תגובה להזדקנות החברה

.4 שיפור התשתית העירונית


חרש חרבות מסורתי

השאלה הנשאלת היא עד כמה תוכל ממשלת יפן לדחוף את תוכניתה קדימה ולהוציאה אל הפועל. במצב הפוליטי העדין שבו נמצא ראש ממשלת יפן, שבו התמיכה הפנימית והחיצונית הולכת ופוחתת, הצלחת התוכנית מוטלת בספק רב. זאת אלא אם כן המגזר הפרטי ייטול על עצמו להוביל את המהלך ואת הממשלה בכיוון שהוא רצוי לכל תושבי יפן (ואולי גם העולם).

כלכלה 2002

המשק היפני מצוי בתחילת העשור השני של מיתון. למרות שלוש תכניות ממשלתיות להצלת הכלכלה היא עדיין מדרדרת. כשהנתונים העיקריים מצביעים על הימשכות החלשות הצריכה הפרטית; ברמת האבטלה, הייצור התעשייתי ורווחי החברות נופלים באופן חד וההשקעות העסקיות נמצאות בירידה אף הן . לחיוב ניתן להצביע על סימנים להתייצבות הייצוא שנפל במשך תקופה מסויימת.


המשך המיתון העולמי , לפחות בטווח הקצר, אינו תורם לצמיחת הכלכלה היפנית - הכלכלה השניה בגודלה בעולם , עם תל"ג של כ- 5.4 טריליון דולר (תל"ג ארה"ב - 5.9 טריליון דולר). בכוונתה של הממשלה ליישם את התוכנית לרפורמות מבניות בנוסף לצעדים נוספים על מנת למנוע סחרור דפלציוני. החלטות ממשלה מדצמבר 2001 נועדו להשיג תוצאות אלו.


פתיחת אליפות העולם בכדורגל


הבעיה המרכזית נותרה בעיית החובות האבודים של המערכת הבנקאית וחוסר היכולת להתמודד עם השינויים המבניים הדרושים.

האיצטדיון שנבנה לאליפות העולם בכדורגל 2002


חובות אלו מוערכים במאות מיליארדי דולרים (כ-300 מיליארד דולר), ועד שהמערכת הבנקאית לא תשוקם ותתנער משיטות ניהול מיושנות, מצבה יהיה כאבן ריחיים על צווארה של הכלכלה היפנית. הגוף שהוקם לקניית החובות יוכל לתרום, אולם יתכן שהממשלה תאלץ להשתמש בכספי החסכון של הציבור להצלת המערכת. בינתיים החובות גורמים למחנק אשראי אשר גורם לחברות לפשוט רגל (3,787 חברות בשנת 2000 - עליה של %2.12 לעומת 1999) ולרמת האבטלה להגיע ל- 5.5% , שיא יפני שנקבע בנובמבר 2001 .


רה"מ קויזומי ג'וניצ'רו שנבחר בקיץ 2001 , עדיין נהנה מתמיכה רחבה בציבור, אולם לא ברור עד כמה יצליח ליישם את תוכניותיו השאפתניות לשידוד מערכות כללי בכלכלה היפנית. בראש ובראשונה רפורמות מבניות לדה-רגולציה ופתיחות כלכלית. בהמשך להחלטות ממשלתיות קודמות במהלך העשור, בדצמבר 2001 העבירה הממשלה תוכנית לרפורמות מבניות וליישום צעדים למניעת סחרור דפלציוני. היישום חלקי למדי.


יוניצ'י מינאמוטו כובש שער נגד נבחרת רוסיה

במגזר הפרטי רפורמות כבר החלו לבוא לידי ביטוי הן בשיטות הניהול המשתנות בשנים האחרונות והן בשיטות ההעסקה, כאשר המצב המוכר של "תעסוקה לכל החיים" הופך לנחלתם של מעטים יותר ויותר. אולם שינויים אלו גובים את מחירם, כאמור, בעליה חדה ומהירה ברמת האבטלה, אשר בתורה מגדילה את אי הוודאות ומצמצמת את הביקושים המקומיים. מס' הצעות העבודה קטן משנה לשנה, שעות נוספות מצטמצמות כבר 13 חודשים ברציפות בחברות היצרניות והשכר יורד אף הוא.


הנהירה לחנויות המוזלות (store discount) המוכרות מכל מצרכי הבית מצביעה על המצב בו שרויים משקי הבית. העובדה כי החברות הגדולות, כגון סוני, מצושיטה, ניסן, הונדה ואחרות מתעשיות יצרניות שונות מעתיקות פסי ייצור שלמים לסין השכנה, אינה מקלה על המצב מבית, הן מבחינת הפיטורין והן מבחינת ההתנגדות לריקונה של יפן מטכנולוגיות ובריחת מוחות. המחלוקת על התהליך קיימת גם בעולם הכלכלי כאשר 4 הארגונים הכלכליים אינם מאוחדים בדעתם. מתמיכה גורפת להתנגדות מוחלטת, עם עלות עבודה בסין של 5% מזו שביפן ועם התחרות העולמית הגוברת - קשה להתווכח עם העוברים ליבשת. יפן השקיעה מיליארד דולר בסין בשנת 2001 מתוך סה"כ 5.48 מיליארד דולר של השקעות חוץ (ירידה של 27% לעומת 2000). בנוסף לכך עלויות ייצור גבוהות ביפן וחוסר התאמה בהכשרת בוגרי האוניברסיטאות ביפן לצורכי הכלכלה מעיבות על יציאה מהמיתון.


ובמישור הישראלי, בשנת 2001 ייצאה ישראל ליפן סחורות ושרותים בשווי 800 מיליון דולר ויבאה מעט מעל 1.01 מיליארד דולר . ההשקעות הפיננסיות מיפן היו מועטות, כאשר המצב הבטחוני במהלך השנתיים האחרונות העיב על הרצון הרב להכיר וההתענינות הרבה בטכנולוגיות בישראל.


בישראל נציגויות של 10 חברות סחר וביפן נציגויות של מעל 50 חברות ישראליות, רובן בתחום הייטק הממוקמות בטוקיו והסביבה.


כלכלה 2003

אתגרים כלכליים ושינויים דמוגרפיים הביאו ליפן שינויים משמעותיים, הן בתחומי החברה והן בכלכלה. בתחום הכלכלי השינוי הגדול ביותר הינו בדרך בה חברות עושות עסקים: ישנה שקיפות ומתן דין וחשבון ע"י הנהלות על פעילותן. גם תחום התעסוקה משתנה ביפן. הגלובליזציה והזדקנות האוכלוסיה מובילות לנטישת שיטת התעסוקה לכל החיים ומעבר לשיטות תעסוקה גמישות יותר.

רובוטים מייצרים מכוניות


אחד התחומים המובילים בשינוי הוא ענף הבנקאות. מחיקת ופרעון החובות העצומים הרובצים על המערכת גורמים למחוק אשראי אשר מעיב על הצמיחה המיוחלת. תאריך היעד לסיום פרשה זו הוא מרץ 2005 , והמערכת פועלת למימוש יעד זה.


תחום נוסף בו מיישמת הממשלה צעדים בשנה האחרונה הוא צמצום הביורוקרטיה ופתיחת שווקיה של יפן. הצעד העיקרי ליישום המטרה הוא הקמתם של אזורי דה-רגולציה מיוחדים, בהם קיימים חוקים שמטרתם הקלה על הקהילה העסקית.


הכלכלה היפנית התייצבה בראשית 2002, בתמיכת היצוא ועצירת הדרדרות הייצור. תהליך זה התפשט לכל תחומי הכלכלה וקיימת תחושה שכיוונה כעת לצמיחה. עוצמתה של הצמיחה, ועד כמה תהיה מונעת מבפנים תלויה בצריכה המקומית. הצריכה עדיין נמוכה בעיקר בשל אי הוודאות מצד הצרכנים לעתידם התעסוקתי.


החשש מפיטורין (חברות רבות פשטו את הרגל ב- 2002 ) מעכב את החזרה לצריכה ברמות שהיו בשנות ה - 80 כ- 60% מהתל"ג מבוסס על צריכה. קיימת הבנה רחבה בקרב הציבור והממשלה כי הדרך היחידה לשיפור המצב הינה שינויים מבניים: במיסוי למשל. במקביל יש לערוך שינויים וחידושים בתחומים כגון: ניהול, הקצאת משאבים והעשרת פעילויות של מו"פ. הממשלה עסקה בתחומים אלו בשנה האחרונה על מנת להחזיר את יפן למעמדה הכלכלי הגבוה.


מטרתם של כל השינויים האלו להביא להאצת הצמיחה. שנת 2002 רשמה המשך למצב של דפלציה במחירים כלליים ובמחירי נכסים. אותה דפלציה של מחירים גורמת למשקי הבית שלא לצרוך ולחכות למחירים נמוכים יותר, מה שמוביל לצבירת מלאי בחברות היצרניות, שמוביל לעצירת או צמצום ייצור ולפיטורים. כיום האבטלה מתקרבת ל - 5.5%, רמה גבוהה בקנה מידה יפני.

מטבע זהב יפני - אובאן מהמאה ה - 19


סקירת תחומי הכלכלה השונים ל - 2002 מעלה את הנתונים הבאים: מגזר החברות: ההכנסות פחתו באופן משמעותי- בעיקר הרווח הנקי עקב שינוי מבני בחברות: תהליך התאמת המלאים הסתיים. גורם זה (אי התאמת המלאי לביקוש) היה בין הגורמים העיקריים ל"התיישרות" הכלכלה: התאמות בתחומי מאזן התשלומים, מניות, תעסוקה, שכר, דוחפים את הכלכלה כלפי מטה.

מגזר הבנקאות: בעיית החובות האבודים נמצאת בתהליך שיקום, אולם עדיין סך החוב נאמד במאות מיליארדי דולרים. תוכנית הממשלה הינה לסיים את הפרשה עד סוף מרץ 2005. הבנקאים מכוונים כעת להעניק הלוואות לתחומים בעלי פוטנציאל צמיחה גבוה.

משקי הבית: הצריכה נמוכה, כפי שהיתה במהלך השנים האחרונות. הגורמים העיקריים לכך היו צמצום ההכנסה הפנויה, ירידה באמון הצרכנים, ירידה בשווי נכסים עקב הירידה במחירי מניות. יחד עם זאת, קיימות מספר סיבות לעליה בצריכה: עליה במספר משקי הבית, צריכה ע"י "גיל הזהב", עליה בצריכת שרותים.

רובע שינג'וקו בטוקיו


הצפי ל - 2003 הוא לצמיחה של כ -% 1 בעקבות פתיחת שווקים לזרים שיובילו להשקעות זרות ולשיפור ביצוא. אין צפי לשינוי משמעותי בביקוש ובצריכה של המגזר הביתי, אשר לא ישתנה משמעותית עד להתייצבות בחברות ובמשק בכלל.


יפן - סקירה כלכלית 2004

התוצר : התוצר היפני הוא כ- 15% מהתוצר העולמי - כמו התוצר המאוחד של גרמניה בריטניה וצרפת , זאת על אף העובדה שיפן נתונה בהאטה כלכלית הנמשכת מ 1990. לאחר מספר שנות האטה כלכלית וצמיחה נמוכה, מאז אמצע 2003 נתוני הצמיחה הם שוב במגמה חיובית עם שיעור גידול ממוצע של כ 5.2 אחוזים , עובדה המעוררת תקוות כי מתחילה יציאה מהמשבר. בשנת 2004 עלה הגידול הריאלי בתוצר בכ- 5.2 אחוזים . ברבעון הראשון של שנה זו עלה התוצר ב-3.5% (מונחים שנתיים).

גשר "קשת בענן" במפרץ טוקיו


התוצר לנפש ביפן הוא כ 31 אלף דולר, נתון המציב אותה במקום השני אחרי ארה"ב . בחינת התפלגות התוצר על פי ענפי כלכלה מעלה כי משקל התעשייה (לרבות בניה וכריה) הוא כ-29% מהתוצר הכולל, בדומה למשקל הסקטור התעשייתי בכלכלת בריטניה וצרפת. משקל סקטור השירותים(לרבות שירותים פיננסיים) הוא כ-26% ואילו חלקו של המסחר הקימעונאי מסך התוצר הוא כ- 14% . השינוי המשמעותי ביותר מבחינת מרכיבי התוצר חל במיגזר החקלאי, אשר ירד מתרומה של כ-4.3 אחוזי תוצר בראשית שנות ה-80 ל 2.1% מפתיע לגלות שבשנת 1960 הועסקו בחקלאות 6.32% מכח העבודה ואילו כיום הוא מפרנס בקושי 4.4%. יחד עם זאת, שינוי זה לא צימצם באותו יחס את כוחו של הלובי החקלאי ביפן.

מכונית העתיד ה"ירוקה" של חברת טויוטה


התעסוקה : המושג " תעסוקה לכל החיים" אומץ ביפן לאחר מלחמת העולם השנייה. משמעותו היא הימנעות מפיטורים, דאגה לעובד לא רק דרך תשלום המשכורת וקידום על פי וותק. שיטה זו עברה בשנים האחרונות שינויים משמעותיים בשל הצורך להתייעל בעידן של האטה כלכלית ותחרות גלובלית ההולכת וגוברת. מספר המועסקים מנה ב 2003 כ 63 מיליון אזרחים ולמעלה ממיליון איש איבדו את מקום עבודתם בשנה זו בשל פשיטות רגל ופיטורים.


תופעה ההולכת וצוברת תאוצה בשנים האחרונות היא של אלו הבוחרים בתעסוקה חלקית ומזדמנת - אלו הם ה-Freeters. חלקם מגיע עד כדי 28% מסך המועסקים, לעומת כ-12% בלבד באמצע שנות ה-80. שיעור האבטלה היה ברמה של כ 2% עד אמצע שנות ה 70 ומאז הוא במגמת עליה שהגיעה לשיאה בשנת 2002 ברמה של 4.5% . בשנת 2004 הרמה הממוצעת היתה 7.4% וההערכה היא שב 2005 היא תמשיך לרדת. בחינת התפלגות המובטלים על פי חתך גילים מעלה כי רמת האבטלה בקרב צעירים המצטרפים לכח העבודה היא גבוהה עד כדי 8.9% בגילאי 24-20 ו 7% בגילאי 29-25 .


גלגל ענק על גג בנין משרדים באוסאקה


השקעה ציבורית : נמצאת במגמת ירידה מתמשכת. בשנת 2003 ירדה רמת ההשקעה הציבורית בכ-12% בהשואה ל-2002 . בשנת 2004 היא המשיכה לרדת. יש להבהיר כי מדובר בקיצוץ סלקטיבי המתבסס על הערכות באשר למספר מקומות העבודה החדשים והגידול בביקושים של הסקטור הפרטי שינבעו מכל פרוייקט ציבורי חדש. כלומר התייעלות בחלוקת ההשקעות הציבויריות, תוך הפסקת תופעת הכבישים/גשרים (היפים בפני עצמם) המובילים משום מקום לשום מקום.


משמעות נתון זה היא כי הביקושים הציבוריים, להם משקל משמעותי מאוד בתוצר, לא יוכלו להניע פעילויות כלכליות חדשות בעתיד הקרוב .


היצור התעשיתי : בשנים 2002 ו 2003 ראינו גידול ביצור התעשייתי בשיעור של 8.2% מסיכומים ל 2004 עולה כי היצור התעשייתי גדל בשיעור של כ 6.3% . ההסברים לגידול האמור הם רבים : גידול ברכישות ציוד לתעשיית הסמיקונדקטור, התעוררות בשוק המוצרים הדיגיטליים, התאוששות בשווקי המדינות המפותחות ועוד. סקר חברות שנעשה לאחרונה מצביע על המשך המגמה האמורה גם בחודשים הראשונים של 2005 .


הצריכה הפרטית : הראתה במהלך השנה תנודתיות . סיכום נתוני 2004 מצביע על עליה של כ %.2 בשנה האחרונה נרשם שינוי קטן במספר המכוניות החדשות שנרכשו, נרשמה עליה קלה ברכישות מוצרי חשמל, מכשירי DVD ומסכי פלזמה . ההוצאה על נסיעות לחו"ל גדלה ומאידך קטנה ההוצאה על שירותי תיירות פנים. הסעיף שמראה גידול כל שנה הוא ההוצאות לבילוי ולמסעדות.


כמו בשנה הקודמת , גם השנה מכירות בתי כל בו וסופרמרקטים הם בירידה. שנוי בהרגלי הצריכה של היפנים מתבטא גם בהתפתחות רשתות המוכרות מוצרים איכותיים רבים ומגוונים כגון: בגדים, כלי בית, מזון, צעצועים וכלי עבודה במחיר 100 יין למוצר.

חנות 100 יין


כלכלת יפן של שנת 2005 היא עדיין הכלכלה השנייה בגודלה אחרי ארה"ב ומראה סימנים ליציאה מהמשבר המתמשך המכונה "העשור האבוד" ( אף שמדובר ב 14 שנות האטה כלכלית). רווחי הפירמות ומחירי המניות כפי שמבטא מדד ה "ניקיי" הם במגמה חיובית כמו גם הייצור התעשייתי ורמת ההשקעות של הפירמות הנגזרת מביקושים גדלים בשווקי היצוא. כזכור, בעיית החובות האבודים של הבנקים היפנים הייתה במוקד המשבר הכלכלי ואיימה לגרום לקריסה מתגלגלת של תעשיות ומוסדות פיננסיים.


הבעיה עודנה קיימת אך היקף החובות הצטמצם בעיקר בשל הזרמת כספים ציבוריים לבנקים שהיו על סף קריסה וכתוצאה מעלית מחירי המניות. אף שבראיה הכוללת יש שיפור בכלכלה היפנית, האופטימיות צריכה להיות מאוד זהירה שכן יש עדיין לא מעט אינדיקטורים מדאיגים: החוב הממשלתי גבוה מהתל"ג פי 5.1 - נתון הנחשב לגבוה מהמקובל במדינות המפותחות; רמת הגרעון בתקציב 2005 אף היא גבוהה מהמקובל; כ 42% ממימון פעולות הממשלה אמור להתבצע ע"י גיוס מהציבור באמצעות איגרות חוב ממשלתיות (הצהרות לגבי ירידה ל35-30% לא מתממשות); גם מצבת החובות המסופקים של הפירמותעדיין גבוהה מהנורמות המקובלות; נטל המס וההפרשות לפנסיה אמורים לגדול בשנת 2005 ומאידך לא מומשו הכוונות לייעול השירות הציבורי. המדיניות המוצהרת של האצת הפעילות הכלכלית אינה מתיישבת עם מדיניות בפועל להגדלת נטל המיסוי והחוב הציבורי.

להמשך ייסוף היין (104 יין לדולר במרץ 2005 לעומת 124 יין לדולר בנובמבר 2002) השפעה ישירה על רווחיות היצוא. עליה צפויה בשער הרבית עשויה אף היא לפגוע ברווחיות הפירמות כמו גם במצבת החובות הממשלתיים. אם כי לא נראה שהבנק המרכזי ישנה את מדיניותו בשלב זה.


הכנסות משקי הבית לא גדלו בשנה האחרונה ולפיכך רמת הצריכה הפרטית לא השתנתה. הסקרים האחרונים מאשרים כי הרגלי הצריכה הם שמרניים, קרי התמקדות ברכישת מוצרי יום יום חיוניים. רמת החיסכון של משקי הבית נמצאת אף היא בירידה הנובעת מהקיפאון בהכנסות ומהריבית האפסית אותה מקבלים המפקידים.


צריך לזכור כי מאז תחילת המשבר בראשית שנות ה 90 היו שלוש תקופות בהן הראתה הכלכלה היפנית סימני התאוששות שלא הביאו לשינוי משמעותי. על רקע זה של ריבוי סימנים ללא תכלית , הצהיר רו"מ יפן ג'וניצירו קוייזומי עם כניסתו לתפקיד באפריל 2001 כי "אין צמיחה כלכלית ללא רפורמות מבניות" והחליט לעמוד בראש המועצה הכלכלית - פיננסית האמורה לקבוע יעדים בדרך לצמיחה כלכלית. שלושה כווני פעולה עיקריים אומצו ע"י המועצה הכלכלית והם מתייחסים לקיצוץ במיסים (8.1 טריליון יין) יצירת אזורי פעילות כלכלית מתמחה בהם הנטל הבירוקרטי הוא מינימלי וכן האצת הליכי הפרטה.


המדיניות הכלכלית לשנת 2005 כפי שהציג אותה רוה"מ באוקטובר האחרון היא תחת הכותרת "מהסקטור הציבורי לסקטור הפרטי" שמשמעותה האצת ההפרטה. במוקד פעילות זו- הפרטת שירותי הדואר הכוללים ביפן מלבד הפצת מכתבים וחבילות גם שירותי חסכון וביטוח . מהלך זה תואר כרפורמה הגדולה ביותר שבוצעה ביפן מאז תקופת מייג'י (1868 - 1912) והכוונה היא להשלים את ההליכים המשפטיים - נוהליים במהלך שנת 2005 וליישם את ההפרטה בשנת .2007 כ 400,000 עובדים מועסקים בשירות הדואר ביפן , עובדה המבהירה את מורכבות המהלך המתוכנן.


נושא מרכזי נוסף במסגרת המדיניות הכלכלית החדשה (ודומה למהלך שנוסה בישראל) נוגע לכוונה לחזק את השלטון המקומי ולהעביר לאחריות המחוזות תחומי פעילות רבים ככל. כחלק ממדיניות זו צפוי איחוד של מחוזות אדמיניסטרטיביים שילווה בקיצוץ בסובסידיות הניתנות להם. הכוונה היא ליצור תחרות אמיתית בין שירותים הניתנים ע"י הסקטור הציבורי לאלה שמסוגל להציע הסקטור הפרטי הוגדרה כדי לייעל את השירות הציבורי ולאפשר העברת פעילויות ליוזמה פרטית .


פרוייקט נוסף שגם בו מדובר בישראל הינו עידוד עסקים קטנים ותמיכה בהסבה מקצועית ימשיכו לתפוס מקום מרכזי במדיניות הכלכלית העתידית. שינויים אדמיניסטרטיביים שנעשו איפשרו רישום חברות ללא הון מניות נפרע, ותרמו להקמת כ 2000 חברות חדשות מידי חודש. הכוונה היא להמשיך בהרחבת שירותי החונכות העיסקית הניתנים עתה לכאלף יזמים חדשים מידי.


עידוד התיירות ליפן היא יוזמה עליה הכריז רו"מ יפן ב 2003. היעד שנקבע הוא 10 מיליון תיירים ב 2010. דרכי הפעולה למימוש יעד זה כוללות מסע פירסומי שנועד לשנות את תדמיתה של יפן כארץ יקרה עם קשיי תקשורת ותעבורה . למטרה זו ניתן עידוד בניית מלונות עממיים, ישופר השילוט באנגלית ויוכנו תוכניות ייחודיות לקבוצות גיל שונות.

במחוזות יפן נעשית פעילות חדשה ליצירת מוקדי עניין לתיירות נכנסת ובחלקם מונו "שגרירי תיירות" - מתנדבים האמורים לסייע בהיערכות ובטיפול בתיירים המגיעים.


תערוכת "אקספו 2005"


בחודשים מרץ-ספטמבר בשנת 2005 תתקיים ביפן תערוכה בין-לאומית תחת השם "אקספו 2005". בכוונת המארגנים לתת הזדמנות לבני האומות השונות להתאחד ולדון בבעיות גלובליות העומדות בפני האנושות ולאחד את הכוחות היצירתיים בחברה העולמית לבניית עתיד של שיתוף והרמוניה.


יפן - סקירה כלכלית 2005

הצבע חוזר ליפן, ולא רק בגלל פריחת הדובדבן באביב. שנת 2005 הייתה שנת תפנית בכלכלה היפנית, ולחייהם של מיליוני יפנים החלו לקבל צבע. לאחר יותר מעשור של דישדוש, של מיתון שממנו ניסתה לצאת שלוש פעמים, סוף-סוף נראה כי הפעם המיתון באמת הסתיים ומכאן והלאה הכיוון הוא למעלה.


כבר מראשית השנה שני עמודי התווך של הביקוש המקומי - השקעות וצריכה פרטית - הצביעו על שיפור מתמיד, בעוד ביקוש חיצוני, שזחל בעצלתיים במהלך 2004 החל להשתפר. עד סוף השנה הן הביקושים הפנימיים והן החיצוניים הראו צמיחה קבועה ויציבה. סוף-סוף יכלו היפנים לנשום לרווחה - המיתון הממושך הסתיים. הצפי ל2006- הוא המשך מגמת העלייה בביקושים ובהשקעות. המשך הצריכה נובע מהשיפור במצב התעסוקה ועצירת נפילת המשכורות. רק דבר אחד העיב על שינוי דפוסי הצריכה - החשש כי הממשלה תשנה את מדיניותה לכיוון עליית מיסים (מע"מ, תשלומי בריאות וריבית).


מחירי מזון סבירים במסעדות

סקירת התחומים הכלכליים הראשיים, ברמת הפרט וברמה הלאומית מראים עלייה עקבית, גם אם מתונה. מבחינת היפני הבודד, מצבו בסה"כ השתפר במהלך השנה: במידה והיה מובטל הסיכוי שכיום הוא מועסק גבוהה יותר ממה שהיה שנה קודם לכן, ובמידה והוא כבר מועסק - צניחת המשכורות שהתרחשה בשנים האחרונות פסקה בתחילת הרבעון השני, לראשונה לאחר 4.5 שנים.


עלייה בבונוסים השנתיים תרמה לעליית הביקושים ומעידה גם היא על שיפור מצבן הכלכלי של החברות העיסקיות - דבר שמתבטא גם בדו"חותיהן. המצב הפיננסי השתפר במהלך .2005 אומנם הבנק המרכזי המשיך במדיניות הריבית האפסית (מדיניות בה החל במרץ 2001), אך מסוף השנה וראשית 2006 יש סימנים המעידים על-כך שמדיניות זו לא תימשך עוד זמן רב (שינוי המעיד על שיפור כלכלי).


הסביבה הפיננסית הראתה שיפור ניכר, שהתבססה על גורמים כגון פתרון בעיית החובות האבודים, פעילות תיווך פיננסי על-ידי הבנק המרכזי וכן התחושה שהמיתון במחירי נכסים קרב לקיצו. כאמור, מבחינתו של היפני הממוצע, מצבו האישי השתפר במהלך 2005. רמת הצריכה הפרטית הראתה עלייה עקבית, גם אם מתונה, במהלך השנה, ותמכה בצמיחה הכלכלית. מכירות הרשתות הקמעונאיות עלו ביותר מאחוז במהלך השנה, וקניות על-ידי משקי בית הראו שינוי מגמה לכיוון הצמיחה לקראת סוף השנה. מעניין לציין כי התפלגות הרכישות על-ידי משקי הבית מראים שהן התאפיינו בקניית מוצרים להעלאת רמת החיים (lifestylegoods) כאשר יש פילוג בין הוצאות גבוהות על מותרות לעומת צמצום וחסכנות על מוצרי יומיום. הצפי ל-2006 הוא המשך הצריכה הפרטית עקב שיפור מצב החברות העיסקיות שיוביל לעליית משכורות וירידת החשש לפיטורין.


ברמה הלאומית בחינת מצב הסחר הבין-לאומי, ההשקעות מחוץ ליפן, מצב החברות וכד' הראו שיפור ניכר במהלך השנה.


רובוטים במשחק כדורגל


היצוא, אחד ממנועי הצמיחה הראשיים של יפן אומנם 'צלע' במחצית הראשונה של השנה, אולם במחצית השנייה חל גידול לעומת התקופה המקבילה של השנה שלפני-כן.גם השקעותיהן של חברות יפניות מחץ ליפן צמחה במהלך 2005, ובעיקר במחצית הראשונה של השנה. יש לציין שבשנה זו חל שינוי הכיוון ההשקעות: לא רק, או בעיקר, סין, אלא גם מדינות דרום-מזרח אסיה השונות. זאת כחלק ממדיניות ה'סין ועוד אחד', שמטרתה פיזור סיכונים. ההשקעות הנכנסות ליפן דווקא קטנו ב-2005, הן כתוצאה ממשיכת השקעות קיימות החוצה והן כתוצאה מירידה במספר המיזוגים ורכישות.


בחינת שוק רכיבי האלקטרוניקה ומצרי האלקטרוניקה, בהם יפן מפורסמת כל-כך, מראה שמצבן של החברות המייצרות את הגאדג'טים השונים או את המרכיבים ההכרחיים לייצורם מתחזק. כתוצאה משיפור מצבו הכלכלי של היפני הממוצע, יש עלייה בביקושים למוצרים האלקטרוניים, מה שמאפשר לחברות להיפטר מהר מהמלאי שצברו בתקופת המיתון ולהגדיל את רווחיהן - מה שמסייע להעלאת הביקושים על-ידי היחיד, וחוזר חלילה.


גם תעשיית המכונות וחומרי הגלם הענקית מצליחה לצמצם את המלאים המיותרים - הן בגלל עליית הביקוש מבית והן כתוצאה מביקושים יציבים בחו"ל. החברות צמצמו מלאים ושומנים עודפים לא רק במלאי. הן מחקו עודפי ציוד, כח-אדם וחובות והציגו תחזיות חיוביות במהלך השנה ולקראת .2006 הרווחים צמחו במגוון תעשיות וענפים, העיקר בתחומים הקשורים לתעשיית הרכב, אשר השקיה והרחיבה את תשתיות הייצור. את המזומנים שנוספו השקיעו החברות בשיפור רמת התחרותיות וחיזוק הצמיחה לטווח הבינוני והארוך. הצפי לשנה הבאה הוא המשך ההשקעות בתעשייה זו.


תחום נוסף שהראה שיפור במהלך השנה הוא ענף התיירות. הנכנסת והיוצאת. יותר ויותר יפנים חוזרים לרחובות הערים הגדולות בחו"ל ולאתרי נופש השונים. במקביל, יפן השיקה פרויקט לעידוד התיירות. עדות לחשיבות הנושא היא העובדה שבראש הפרויקט עומד ראש-הממשלה עצמו, ג'וניצ'ירו קויזומי. היעד הוא הגעה ל-10 מיליון תיירים עד לשנת 2010, כשיפן כבר עלתה מחמישה מיליון עם השקת התוכנית לפני כשנתיים לשבעה מיליון כיום. כפי שזה נראה כעת, גם ביעד זה היפנים יממשו את מה שהציבו לעצמם.


לסיכום, ניתן לומר באופן מפורש שיפן יצאה מהמיתון בו דישדשה ב-15 השנים האחרונות, ונראה שהפעם, שלא כמו בשלוש הפעמים הקודמות לאורך התקופה, היציאה תהיה סופית.


ב-25 בספטמבר ננעלה ביפן התערוכה הבין-לאומית "אקספו 2005". התערוכה שנקראה "חכמת הטבע" הדגישה את הקשר ההדוק הקיים בין האנושות ובין הטבע במאה ה-21, ונתנה הזדמנות למבקרים לבחון טכנולוגיות חדשות ודרכי חיים אשר יאפשרו קיום הרמוני בעתיד.

בתערוכה שנפתחה ב 25 במרץ בקרו למעלה מעשרים ושנים מיליון מבקרים.


כלכלה 2006

שנת 2006 נסתיימה במגמה חיובית, המשכה של המחצית השנייה של .2005 נראה כי סוף-סוף הכלכלה היפנית, הכלכלה השנייה בגודלה בעולם (תוצר של 5 טריליון דולר בשנה), יצאה מהמיתון בו שררה מראשית שנות ה-90 התוצר הלאומי צמח בכ2-% (ריאלית), השכר נשאר יציב, אין אינפלציה ושוקי הכספים מראים יציבות אף הם. מדיניותה הפיסיקלית של הממשלה יציבה ותוצאות תוכנות הקיצוצים וההבראה נותנות את אותותיהן.


כלכלת יפן כאחוז מכלכלת העולם


בחינת תחומי הכלכלה השונים, הן במגזר הציבורי והן בפרטי מצביעה על נתונים חיוביים כמעט בכל המדדים: במגזר הפרטי הן הייצור, הן המכירות והן הרווחים המשיכו לגדול גם השנה - אצל הענקים. ניתן לראות הבדל בין חברות הענק לבין חברות הקטנות-בינוניות, כשאצל האחרונות הרווחיות לא צמחה באותו הקצב כפי שקרה אצל הראשונות, ואף חלה נסיגה בשנה האחרונה. מעניין לראות שהשיפור ברווחיות מתחלק בין החברות לפי גודלן ולא לפי תחומי הפעילות - הגדולות ממשיכות להגדיל רווחיות הן במגזר היצרני והן הלא-יצרני, ואילו אצל קטנות-בינוניות חלה נסיגה אצל שתי הקבוצות.


את השיפור במצב החברות ניתן לראות בתחום נוסף - רמת התעסוקה. האבטלה נמצאת במגמת ירידה, כאשר מספר המועסקים במשק הגיע לרמת שיא במהלך השנה. האבטלה מרחפת בסביבות ה-%4 עם נטייה לירידה מידי פעם לעבר רמת ה-3.8% . מעניין לציין שאחד הגורמים לעלייה במספר המועסקים במשק הוא הנשים. הצמיחה הכלכלית מחייבת את החברות לגייס עובדים כל הזמן, ומקור מצוין עבור אותן חברות הוא נשים אשר עזבו את החברה וכעת מוחזרות אליה. החברות נהנות מנשים המכירות את החברה והנשים מרוויחות תעסוקה. נכון שרוב אותן נשים מועסקות במשרות חלקיות ובשכר לא מן הגבוהים, אך לעת עתה שני הצדדים מרוצים.

למרות התמונה הוורודה שהועלתה כאן מדד אחד נמצא בירידה במחצית השנייה של השנה - משכורות העובדים. זאת הן אצל העובדים הקבועים והן אצל העובדים במשרות חלקיות. אצל כל קבוצה זה קרה מסיבות שונות, אולם כאשר הכלכלה מונעת ע"י הצריכה המקומית במידה רבה כמו זו היפנית - יש לכך השפעה מאיטה על הכלכלה. למזלם של היפנים המצב החל להשתפר בסוף השנה והצריכה החלה לעלות שוב. חורף קל הוביל אף הוא לעלייה בצריכה.


יצוא מכוניות מיפן

מסיבה זו של תנועתיות מרכיב השכר בכלכלה היפנית, לייצוא משקל הולך וגדל על המחזוריות הכלכלית. התחזקות תופעת הגלובליזציה בכלל ומדיניות פתיחתה של יפן כלפיה (יחד עם מטבע חלש המעודד ייצוא) הביאה למצב של שינויים בכלכלת העולם ויותר השפעה על הכלכלה היפנית. ליפן שתי שותפות סחר משמעותיות - ארה"ב וסין. הצמיחה המהירה בסין בשנים האחרונות תרמה ועדיין תורמת לשיפור מצבן של החברות היפניות.


המצב בארה"ב, של קשיים בשנים האחרונות מחייבים את יפן למצוא מקורות חדשים להתפתחות עתידית. אם כי עדיין ארה"ב מהווה שחקן מרכזי בכלכלת יפן. התגברות הגלובליזציה יצרה ביפן מצב בו לייצוא משקל הולך וגדל בכלכלה: החל מאמצע שנות ה-90 היצוא מוביל את הגום להשקעות החברות (ולא הביקוש המקומי) וליצוא ולביקוש המקומי השפעות הדדיות זה על זה. במהלך שלוש השנים האחרונות בעוד הצריכה המקומית קטנה היצוא וההשקעות גדלים.


בשלב זה של השיפור הכלכלי תנאים טובים במגזר הכלכלי כבר החלו לזלוג למישקי הבית. כשהחברות במצב טוב הן יכולות להעלות שכר, לשפר תנאי עבודה ואלו מובילים לעלייה בצריכה, שבעקבותיה צריך לייצר ו/או לייבא, מה שמשפר את מצב החברות, וחוזר חלילה. נכון שעליית שכר מגדילה את הוצאות החברה, אך כבר 20 שנה נמדדת ירידה במתאם שבין הוצאות גבוהות לשכר גבוה.


המכונית המונעת על מימן - טויוטה "מיראי"

נתון נוסף המצביע על השיפור הוא מחירי הנדל"ן. לראשונה זה 16 שנה (תחילת המשבר הכלכלי) מחירי הנדל"ן החלו לעלות. אומנם שינוי זה חל בינתיים רק במרכזי הערים הגדולות, ופריפריה המחירים עדיין יורדים, אך ניתן לשער כי גם שם המגמה תשתנה. יש רק לוודא כי עליות המחירים מגובות בשיעורי צמיחה הגיוניים וצפויים. אחת הסיבות לעליית המחירים היא תנועות אוכלוסין - מעבר תושבים בין ערים ובין אזורים. בערים בהן הגירה שלילית המחירים צונחים, ולהפך. שוק הנדל"ן למשרדים עדיין לא מראה סימני התאוששות חזקים, ולמעשה רק בטוקיו ההחזר על ההשקעה חיובי.


ומה קורה ביחסי ישראל-יפן? ניתן לומר שחל שיפור בשני התחומים הכלכליים העיקריים - מסחר והשקעות. המסחר ההדדי בין ישראל לבין יפן חצה בשנת 2006 את קו ה2- מיליארד דולר, התאוששות נאה מהנסיגה שחלה לא רחוק מרמתו בסוף שנות ה-90. בעוד ישראל ייצאה ליפן סחורות בשווי 810 מ' דולר יפן ייצאה לישראל סחורות בשווי מיליארד 1.29 דולר.



אומנם אין רישום של ההשקעות היפניות בישראל, אולם מנתונים העולים מחברות המקבלות השקעות אלו מקרנות הון סיכון ישראליות הפועלות להבאת כספים יפניים לישראל עולה כי נמשכת מגמת העלייה ברמת ההשקעות היפניות בחברות ישראליות.


השילוב של טכנולוגיות ישראליות ויישום ושיווק יפני הם כנראה שילוב מוצלח מאד. גם מספר המשלחות העסקיות עלה השנה ביחס לשנים קודמות, כמו שעלה מספר אנשי העסקים היפנים הבאים לישראל כבודדים או בקבוצות קטנות - לשמוע, לראות ולעתים אף לחתום על הסכמים לטובת שני הצדדים.

ערכים נוספים בהיסטוריה

לקריאה נוספת

  • בן-עמי שילוני, יפן המודרנית - תרבות והיסטוריה, הוצאת שוקן, 1997, מהדורה מתוקנת ומורחבת 2002.
  • Garon, Sheldon. "Rethinking Modernization and Modernity in Japanese History: A Focus on State-Society Relations" Journal of Asian Studies 53#2 (1994), pp. 346-366
  • Kanzawa-Kiriyama, Hideaki et al. (2016). "A partial nuclear genome of the Jomons who lived 3000 years ago in Fukushima, Japan". Journal of Human Genetics. 62 (2).
  • Kobayashi, Seiji (2014). "Eastern Japanese Pottery During the Jomon-Yayoi Transition: A Study in Forager-Farmer Interaction". In Bellwood, P. et al. (eds.). Indo-Pacific Prehistory: The Melaka Papers. Canberra: Australian National University.

קישורים חיצוניים