פסטיבלים וחגים

מתוך MediaWiki
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
עמוד ראשי >> עם וארץ >> הדגל ההימנון והחוקה | הקיסר | פסטיבלים וחגים | מאפיינים היסטוריים | מנהגים | יפן והיהודים
ביקור ראש השנה במקדש

חגים לאומיים יפניים

אלי לנצמן

"יום המתבגרים", צעירות בקימונו חגיגי


1 בינואר - ראש השנה (ganjitsu), ביקור ראשון בשנה, במקדש בודהא או שינטו, ותפילה להצלחה בשנה הקרובה. בבית חוגגת המשפחה בארוחה חגיגית ובמתן מתנות.


15 בינואר - "יום המתבגרים" (seijin-no-hi), צעירים וצעירות אשר מלאו להם 20 שנה, מתקבלים לחברה הבוגרת, כבעלי זכויות מלאות.

מסימני חג הילדים


11 בפברואר - חגיגת יסוד האומה (kenkoku-kinen-no-hi), המיתולוגיה היפנית מספרת כי ביום זה יסד הקיסר הראשון ג'ימו (Jimmu) את עיר הבירה הראשונה ביפן.


23 פברואר - יום הולדת הקיסר (tenno-tanjobi), תפילה לשלום הקיסר, המקבל ברכות מההמונים המבקרים בארמון הקיסר.


הקיסר מקבל את ברכת ההמונים

20 או 21 במרץ - יום ההשתוות האביבית (shumbun-no-hi), ביום זה משתווים היום והלילה. במקדשים בודהיסטים מנקים את קברי האבות, מניחים פרחים ומעלים קטורת.


3 במאי - יום החוקה (kenpo-kinen-bi), ביום זה מציינים את החוקה היפנית החדשה אשר קיבלה תוקף בשנת 1947 .

יום ספורט


5 במאי - יום הילדים (kodomo-no-hi), טכסים וחגיגות לילדים ברחבי יפן, איחולים לאושר והצלחה. בחזית בתים בהם ישנם ילדים, נוהגים להעמיד מוט במבוק גבוה שעליו תלויים שקי אויר, מנייר או מבד, בצורת דג הקרפיון. דג זה השוחה מול זרמי מים, הוא סמל לאומץ והחלטיות בהשגת היעדים.


15 בספטמבר - יום הכבוד לזקנים(keiro-no-hi), מאחלים לזקנים בריאות ואריכות ימים, ומודים להם על תרומתם לחברה.


23 או 24 בספטמבר - יום ההשתוות הסתווית(shubun-no-hi), יום זה משתווים הלילה והיום, מתקיימים טכסים במקדשים בודהיסטים, מנקים את קברי האבות, מניחים פרחים ומעלים קטורת.


10 באוקטובר - יום הספורט והבריאות (taiiku-no-hi), מדגיש את חשיבות גוף בריא ונפש בריאה. מציין גם את יום פתיחת האולימפיאדה בטוקיו בשנת 1964.


3 בנובמבר - יום התרבות (bunka-no-hi), מדגיש את חשיבות התרבות והמדעים. ביום זה מחלקים עיטורים לאלו שתרמו תרומה מיוחדת בתחומי המדע והתרבות.


23 בנובמבר - יום ההודיה לעובדים (kinro-kansha-no-hi), הערכה לעובדים התורמים תרומה נכבדה לחברה, ומדגישים את חשיבות העבודה.

פסטיבלים - מאצורי (Matsuri)

נושאי "מיקושי" ביום חג

יפן מפורסמת כארץ הפסטיבלים, תושביה אוהבים לחגוג אירועים אלו ומקדישים זמן וכסף למטרה זו.

המאצורי היא חגיגה באופי דתי המיועדת לכבד ולשמח את הקאמי (Kami), אלי דת השינטו (Shinto), האמורים להגן ולשמור על התושבים. האנשים מתפללים לאושר ועושר, שפע יבול וחיים טובים יותר.

ריקודי "קיץ" בחצר מקדש


המקור המיתולוגי של המאצורי מבוסס על סיפור הסתתרותה של אלת השמש במערה והחשך שנפל על הארץ. האלים האחרים ניסו לשכנע ולפתות את אלת השמש לצאת ולהחזיר חיים לארץ, זאת גם באמצעות ריקוד, שירה וקריאות.


החגיגה הטקסית נפתחת לרוב במקדש שינטו או במקדש בודהיסטי, ונמשכת כתהלוכה בחוצות הכפר או העיר. המוני אדם נושאים על כתפיים, מושכים ודוחפים, מקדשי עץ מיטלטלים "מיקושי" (Mikoshi), בו שוכנת זמנית הקדושה, ומעבירים אותם ברחובות, על מנת להשרות ברכה. המשקל הכבד של ה"מיקושי" מחייב מספר גדול של נושאים, המתקבצים כגוף אחד, רוקדים, מזיעים וקוראים קריאות עידוד.


לכל אזור ביפן מאצורי שונה ומיוחד, כמו גם לכל מקדש החוגג ביום מיוחד. החגיגות והתהלוכות הן בעיקר מקומיות ומוגדרות. יש אומרים כי בכל יום בשנה מתקיים ביפן מאצורי באחד מאזורי הארץ. ההכנות למאצורי נעשות בעקר בהתנדבות, על-ידי תושבי המקום, המקדישים זמן וכסף להצלחת האירוע.


חצר המקדש האזורי משמש כמוקד התכנסות, החצר רועשת ושוקקת חיים, מקושטת בפנסי נייר ופרחים, דוכני מזון, שעשועים, ובמות משחק מוסיפים לאווירה החגיגית. לא כל הפסטיבלים ביפן קשורים לפולחן דתי.


פסטיבלים וחגים מפורסמים

פסטיבל השלג בסאפורו

פברואר - פסטיבל השלג בעיר סאפורו (Sapporo) בצפון יפן. תחרות של פיסול בקרח ובשלג.


3 במרץ - פסטיבל הבובות "הינה מאצורי" (hina-matsuri), מוכר גם כ"חג הבנות". בובות זעירות לבושות בלבוש עתיק מסודרות על כוננית מדורגת המכוסה בבד אדום. הבובות מציגות את הקיסר, הקיסרית, ואנשי החצר. נחוג בעקר בבתים בהן ילדות צעירות, על מנת להביא בריאות וברכה לבנות.

חגיגת "חג הבנות"


5-3 במאי - "פסטיבל העפיפונים", מתקיים בעיר האמאמאטצו (Hamamatsu). תחרות של בניית והטסת עפיפונים שראשיתה במאה ה- 16 , כאשר לוחמים הגיעו לקרב טסים על עפיפוני ענק.

הטסת עפיפונים


15 במאי - "פסטיבל אהאוי" (Aoi-matsuri), מתקיים בעיר קיוטו. עיקרו בתהלוכה ססגונית של אנשים בלבוש בני אצולה מהמאה ה- 10 כשענפי צמח "ה- אהאוי" (Hollyhock) מקשטים את עגלות הפסטיבל. הענפים יוגשו לאלי השינטו של מקדש "קאמו" (Kamo) בתקווה לשפר את יבול האורז.

תהלוכה בפסטיבל "אהאוי"


7 ביולי - "טאנאבאטה" (Tanabata), "פסטיבל הכוכבים", או "חג האוהבים". מבוסס על אגדה סינית על שני כוכבים, כוכב ה"אורגים" (Vega) וכוכב ה"רועים" (Altair). זוג אוהבים אשר הותר להם להיפגש רק יום אחד בשנה. בחג זה נהוג לקשור סרטי נייר, מעוטרים בשירים ובקשות, על מוטות במבוק, ולהעמידם בחזית הבית, בתום החג משליכים אותם לנהר, לצוף על פני המים ולהביא אושר למשפחה. פסטיבל זה נחוג בדרך מרהיבה בעיקר בעיר סנדאי (Sendai).


קישוטים ב"טאנאבאטה"

חג זה הוא אחד מחמשת הפסטיבלים החשובים אשר נקבעו ביפן במאה ה- go-sekku) 17), ומציינים את השינויים בעונות השנה. האחרים הם: חג "שבעת עשבי המרפא" (7 בינואר), חג "הבובות " , ידוע גם כחג ה"אפרסק" (3 במרץ), חג "הילדים", או פסטיבל "פרח האיריס" (5 במאי) , וחג ה"קריזנטמות" (9 בספטמבר). חגים אלו נחגגים כיום בחיק המשפחה באופן חופשי.

עגלות פסטיבל "גיון"


17 ביולי - "פסטיבל גיון" (Gion-matsuri), מתקיים בעיר קיוטו, זכר למגפה קשה אשר פקדה את העיר בשנת 869 והמיתה רבים מתושבי העיר. 29 עגלות פסטיבל ענקיות , מקושטות להפליא, נגררות בחוצות העיר על-ידי גברים רבים. זה אחד הפסטיבלים הססגוניים ביפן.


פסטיבל הפנסים

7-5 באוגוסט - "פסטיבל הפנסים" (kanto-matsuri), מתקיים בעיר אקיטה (Akita). האירוע כולל תהלוכה ססגונית של צעירים המייצבים מוטות במבוק גבוהים (kanto) על המצח, הכתפיים, סנטר והירכיים, ללא עזרת הידיים. לכל מוט מוצמדים תשעה מוטות אופקיים קצרים, אליהם מחוברים 48 פנסי נייר מוארים המסמלים שיבולת אורז, תפילה ובקשה ליבול שופע. הצעירים מציגים יכולת נפלאה של שווי-משקל, ומתחרים ביניהם בטכניקות של ייצוב המוטות, זאת בלווי קולות תופים רועמים וחללים צווחניים.

ריקוד בחגיגות הקיץ


15-12 באוגוסט - "ריקוד אווה" (Awa-odori), מתקיים בעיר טוקושימה (Tokushima). קבוצות של גברים ונשים לבושים בקימונו של קיץ , עוברים בתהלוכה ססגונית בחוצות העיר, רוקדים ריקוד עם, ושרים כשהם מלווים בשאמיסן (Shamisen), תופים וחלילים.


ערב "האש הגדולה"

16 באוגוסט - "האש הגדולה" (Daimonji-okuribi), חג בודהיסטי אשר תכליתו להחזיר את נשמות הנפטרים חזרה לשמים. בלילה מדליקים על הר, בקרבת העיר קיוטו, מדורות רבות היוצרות יחד את הסימן הסיני "דאי", שפירושו "גדול". מראה מרהיב הנצפה מכל רחבי העיר קיוטו.

קשת בדהירה


16 בספטמבר - "קשתים בדהירה" (Yabusame), מתקיים בקאמאקורה. פרשים, בלבוש ציידים מהמאה ה- 13, מתחרים בקליעה למטרה, תוך כדי דהירה מהירה.


ילדים בתלבושת חגיגית

15 בנובמבר - "חג לבני שבע, חמש, שלוש" (Shichi-Go-San). ביום זה ילדים וילדות בני שבע, חמש ושלוש, לובשים בגדי חג ומבקרים במקדש "שינטו" להודות לאלים ולבקש בריאות ואושר לעתיד. זה אחד החגים הססגוניים יפן.


פסטיבל הדורות

2 באוקטובר - "פסטיבל הדורות" (Jidai-matsuri), מתקיים בעיר קיוטו. ראשיתו בשנת 1895 לציון 1100 שנים ליסוד העיר כבירה הקיסרית (795). האירוע המרכזי הוא תהלוכה רבת משתתפים של אנשים הלובשים תלבושות המייצגות תקופות שונות ודמויות מיוחדות, בהיסטוריה היפנית, כולל אביזרים מאפיינים וכלי מלחמה תואמים.


31 בדצמבר - "טקס האש הקדושה" (Okera-mairi), מתקיים במקדש יאסאקה (Yasaka) בעיר קיוטו. בחצות הליל מבעירים את האש הקדושה באמצעות העשב הרפואי "okera ", המבקרים לוקחים מאש זו לביתם באמצעות חבלי בערה מיוחדים, ומדליקים את האש לבישול הארוחה הראשונה של השנה - סגולה לבריאות.

ערכים נוספים בעם וארץ


לקריאה נוספת


קישורים חיצוניים