התקופה המודרנית

מתוך MediaWiki
גרסה מ־09:06, 17 באוגוסט 2021 מאת PavelZ (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
עמוד ראשי >> היסטוריה >> התקופה הקדומה | התקופה העתיקה | ימי הביניים | תרום התקופה המודרנית | התקופה המודרנית | יפן מאז 1945


הקיסר מייג'י

התקופה המודרנית (1945-1868)

ד"ר אריה בביץ

הפרלמנט ביפן, 1889


התמערבות, אימפריאליזם ומלחמות

התחדשות והתמערבות - תקופת מייג'י

(Meiji 1868 - 1912)


מחוללי הרסטורציה של מייג'י הקימו משטר חדש, בראשותו הפורמלית של הקיסר. הלה הועבר לאדו, ושם העיר הוחלף לטוקיו (הבירה המזרחית).

קונצרט של מוסיקה מערבית, 1882

למרות שהפילו את השוגון בשם ההתנגדות לזרים, השליטים החדשים היו אנשים מעשיים. לכן, הם החליטו לנקוט במדיניות של התמערבות מואצת. המטרה הייתה לחזק את יפן, על מנת שזו תוכל לעמוד מול הלחץ החיצוני, לשמור על עצמאותה, ולהחזיר לעצמה את כבודה האבוד.

בת אצולה ליד מכונת תפירה, 1887


בתחום הפוליטי, הוקמה בתקופת מייג'י מדינת לאום ריכוזית ומאוחדת. המבנה המדיני הפיאודלי בוטל, ויפן אמצה משטר פוליטי נוסח גרמניה, עם חוקה, בחירות ופרלמנט. גובשה גם אידיאולוגיה לאומית, אשר הדגישה את ייחודיות האומה היפנית, ובמרכזה הוצבה דמות הקיסר.


בתחום החברתי, בוטלו המעמדות, הוקמה מערכת חינוך חובה, והונהג שרות צבאי כללי. השינויים פתחו הזדמנויות חדשות בפני צעירים רבים, אשר עברו לערים, למדו באוניברסיטאות או עבדו במפעלי התעשייה.



בתחום הכלכלי, יפן הפכה למדינה קפיטליסטית מתועשת. השינויים הכלכליים התבססו על הרוח ההתמערבות כללה גם בניית כוח צבאי חזק, והשתלבות במערכת האימפריאליסטית המערבית.


אחד היעדים המרכזיים של התקופה היה הצבאי החדש. יפן ניהלה שתי מלחמות גדולות בתקופת מייג'י - נגד סין (1895-1894), ונגד רוסיה (1905-1904). שתי המערכות הסתיימו בניצחון יפני, ובהשתלטות על שטחים חדשים - בטייוואן, בקוריאה ובמנצ'וריה. החוזים הבלתי שווים בוטלו בהדרגה החל מ- 1894, ויפן התקבלה למועדון מדינות התרבות האימפריאליסטיות. ב- 1902 , היא אף כרתה הקיסר מייג'י, אשר בשמו בוצעה המהפכה, מת ב - 1912 .

נתיניו יכלו אז להסתכל אחורה בסיפוק: תוך 50 שנה, הפכה יפן למדינה מודרנית, ולמעצמה אימפריאליסטית.

דמוקרטיה ומשבר כלכלי - תקופת טאישו

(Taisho 1912 - 1926)

המלחמה הסינית-יפנית


בתקופת שנים קצרה זו מלך בנו של הקיסר מייג'י. יפן השתתפה אז במלחמת העולם הראשונה לצד בעלות הברית. למרות שוליות תפקידה, המריצה המלחמה את כלכלתה של יפן, והביאה לה גם הישגים טריטוריאליים - בסין ובדרום האוקיינוס השקט.


בתום המלחמה, נסחף העולם המערבי אחרי האידיאלים הדמוקרטיים. גם ביפן, הרעיונות הדמוקרטיים זכו לאהדה ציבורית, והמפלגות הפוליטיות חיזקו את מעמדן.

מגדל שעשועים רב קומות ראשון בטוקיו


אבל גם המשבר הכלכלי העולמי פגע ביפן. האבטלה התרחבה, המשכורות ירדו, וסכסוכי העבודה התרבו. בנוסף, רעידת האדמה הקשה שפקדה את טוקיו וסביבתה ב - 1923 פגעה קשות במדינה. 140,000 איש נהרגו, ו - 60 אחוז מבתי טוקיו עלו באש.


רעידת האדמה בטוקיו, 1923

הקיסר היה חולני, והוא מת בשנת 1926. בנו עלה על כס המלוכה, והוכרז על תקופת שנים חדשה, תקופת שווה (1989-1926).


הקצנה ומלחמה - תקופת שווה (Showa) המוקדמת

(Showa 1945 - 1926)


יפן השתתפה במלחמת העולם השנייה לצד גרמניה ואיטליה. איך הגיעה יפן להתנגשות עם המדינות המערביות העיקריות? היפנים יטענו כנגד השחצנות המערבית, הגזענות, הסירוב לקבל אותם כשווים. כבר בתחילת שנות ה-20, הטילו המעצמות הגבלות על גודל הצי היפני. ובאותו עשור, סדרה של חוקים אסרה למעשה על הגירת יפנים לארה"ב. המשבר הכלכלי העולמי של 1929 גם פגע ביפן, והחריף את תחושת התסכול.


שנות ה-30 היו תקופה של הקצנה. השלטון אימץ דעות לאומניות קיצוניות, דיכא את האופוזיציה, והחריף את הפיקוח על החינוך והעיתונות. הצבא תפס מקום הולך וגדל בתהליך הפוליטי, ואף נקט בפעילויות על דעת עצמו. ב-1931 , כבש הצבא את מנצ'וריה, והקים בה "מדינה" הכפופה ליפן. בעקבות הביקורת הבינלאומית, ב- 1933 תפרוש יפן מארגון חבר הלאומים.


ספינת מלחמה יפנית מול שנחאי,1937

ב-1937, תקפה יפן את סין, השתלטה על אזורים נרחבים במדינה, וביצעה בה מעשי טבח. זו הייתה תחילתה של מלחמה בת שמונה שנים. בשלב הראשון, פנתה יפן דרומה, לשחרר את המושבות המערביות בדרום מזרח אסיה. ב-1940 , נכבשה הודו-סין הצרפתית. ובאותה שנה, כרתה יפן ברית עם גרמניה הנאצית ואיטליה הפשיסטית (הברית המשולשת). ב-1941 תקפה יפן את הצי האמריקאי בפרל הרבור, והכריזה על מלחמה נגד ארה"ב ובריטניה.


תוך שישה חודשים הצליחו היפנים להשתלט על שטח רחב ממדים במזרח ודרום מזרח אסיה. הגלגל התחיל להתהפך בקרב מידויי, ב-1942 . ב-1944 החלו ההפצצות על יפן עצמה. בתחילת אוגוסט 1945 , הוטלו פצצות אטום על הערים הירושימה ונגסאקי. ב-15 באוגוסט 1945 , יפן נכנעה.


המצבה לזכר הפצצה האטומית בהירושימה

בזמן המלחמה, מצאו אלפי יהודים מקלט ביפן ובשטחי הכיבוש היפניים.

ערכים נוספים בהיסטוריה

לקריאה נוספת

  • בן-עמי שילוני, יפן המודרנית - תרבות והיסטוריה, הוצאת שוקן, 1997, מהדורה מתוקנת ומורחבת 2002.
  • Garon, Sheldon. "Rethinking Modernization and Modernity in Japanese History: A Focus on State-Society Relations" Journal of Asian Studies 53#2 (1994), pp. 346-366
  • Kanzawa-Kiriyama, Hideaki et al. (2016). "A partial nuclear genome of the Jomons who lived 3000 years ago in Fukushima, Japan". Journal of Human Genetics. 62 (2).
  • Kobayashi, Seiji (2014). "Eastern Japanese Pottery During the Jomon-Yayoi Transition: A Study in Forager-Farmer Interaction". In Bellwood, P. et al. (eds.). Indo-Pacific Prehistory: The Melaka Papers. Canberra: Australian National University.

קישורים חיצוניים