פריחת הדובדבן

מתוך MediaWiki
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
עמוד ראשי >> מראות ונופים >> יפן למטייל | מראות הנוף המפורסמים | אתרי מורשת עולמית | פריחת הדובדבן


מפת יפן עם 3 מראות הנוף המפורסמים

סאקורה - פריחת הדובדבן

אלי לנצמן


פריחת עץ הדובדבן מסמלת בראש וראשונה את סוף החורף ובוא האביב. לאחר תרדמת החורף עם התחממות מזג האוויר מתחילים ניצני הפריחה ללבלב. הפריחה מתקדמת בעצלתיים מדרום לצפון במקביל להתחממות. בשנה ממוצעת מתחילה הפריחה באי אוקינאווה הטרופי כבר במחצית חודש ינואר, ואילו באי הדרומי קיושו היא מבצבצת לקראת סוף חודש מרץ, מגיעה לאזור טוקיו בראשית אפריל, ובאמצע חודש מאי מתחילה פריחת הדובדבן גם באי הצפוני הוקאידו.


פריחת הסאקורה בהוקאידו



האקלים ותנאי מזג האוויר משפיעים על מועד וקצב הפריחה והסוכנות המטאורולוגית הממשלתית מפרסמת גם את "התקדמות חזית הפריחה" (Sakura Zensen) מדרום לצפון במקביל לתחזיות מזג האוויר.


מראשית האביב "פריחת הדובדבן" הוא נושא חשוב בתקשורת היפנית ובשיחות היום.


להלן מועדי הפריחה בשיאה לאביב 2021

Tokyo טוקיו - 23 - 30 למרץ

Kyoto קיוטו - 24 למרץ - 1 לאפריל

Osaka אוסאקה - 25 למרץ - 2 לאפריל

Nagoya נאגויה - 24 למרץ - 1 לאפריל

Hiroshima הירושימה - 24 למרץ - 1 לאפריל

Fukuoka פוקואוקה - 20 - 28 למרץ

Kanazawa קאנאזאווה - 27 למרץ - 4 לאפריל

Hokkaido הוקאידו - 23 - 30 לאפריל

תלוי בהתפתחות האקלים, משתנים מועדי הפריחה בממוצע של כשבועיים כל שנה, הפריחה מגיעה לשיאה כשבוע לאחר לבלוב הניצנים ונמשכת למשך כשבוע אחד, אז נושרים עלי הכותרת ומכסים את הקרקע במצע עלים מרהיב. גשם או רוח גורמים לקצור תקופת הפריחה.


שלבים בהתפתחות הסאקורה, מניצן לפרח


הפריחה אינה מבשילה לפרי אכיל, כנראה וכל העצים הם ממין זכר בלבד, אולם יופי הפריחה הוא חלק חשוב בתרבות היפנית. הסאקורה הוא הפרח החביב על היפנים, כמעט פרח לאומי. פריחתו מסמלת את ראשית האביב, תחילת שנת הלימודים האקדמית ותחילת שנת הכספים (אפריל). הוא סמל לעתיד ורוד, טוהר, שלווה ומלנכוליות.


הפריחה שהיא קצרה בשיאה אך רבת יופי ורושם היא אלגוריה לחיי האדם בכלל והלוחם בפרט.


סבך הפריחה

שלכת עלי הכותרת


משך ימי פריחת הדובדבן יוצאים היפנים בהמוניהם לגנים לצפות ביופי הסאקורה, הארץ שרויה באווירה חגיגית ועליזה. מנהג זה נקרא "האנאמי" (Hanami) שפירושו "לראות את הפריחה". החגיגות מגיעות לשיאן ביום ראשון שהוא הקרוב ביותר ליום העשירי לפריחה, אז מתקיים ה"סאקורה מאצורי" (Sakura Matsuri),


האנאמי


"פסטיבל פריחת הדובדבן". היפנים באים בהמוניהם, במשפחות וחבורות, לאתרי הפריחה: גנים, מקדשים, טירות, ובתי-קברות, בהם נטעו עצי הדובדבן, פורשים יריעות ושמיכות תחת העצים המרהיבים,חוגגים, אוכלים, שותים סאקה, ורוקדים.


קישוטי סאקורה בחלון ראווה


תחושת ה"חגיגה" מתקיימת גם בחנויות המעוטרות במיוחד לרגל האירוע ובמופעים עממיים והופעות תיאטרליות של רקוד ומשחק.


ריקוד הפריחה בקיוטו


בכתב הסימניות הסיני אשר אומץ לשפה היפנית המילה סאקורה מציגה אישה עם קישוטי-שער ליד עץ. סימן הכתב לסאקורה בתקופה העתיקה חגגו ביפן את פריחת הדובדבן בטכס דתי שציין את ראשית האביב לקראת שתילת האורז, הם האמינו כי פריחה מלאה וסבוכה היא סימן ליבול שופע.


האצולה ובני המעמד הגבוה נהגו לחגוג את האירוע במשתה של אכילה ושתייה תחת העצים הפורחים. קיימים ביפן עצי דובדבן בני יותר מאלף שנים.


עץ דובדבן בן למעלה מאלף שנים

סאקורה בתקופה מוקדמת - פריחה ביוקוהמה

סאקורה בתקופה מוקדמת - פריחה בטוקיו


בימי הביניים , כאשר התחזק מעמד הלוחמים, קיבל הרעיון הנובע מהפריחה הקצרה, הנושרת מהעץ כשהיא בשיא יופייה ולא במצב של קמילה, משמעות בודהיסטית הרומזת על חייו הקצרים של האדם, ואילו עבור הלוחמים-הסמוראים היה בכך מופת להקרבה כאשר האדם גם הוא בשיא "פריחתו".


מתקופת אדו היו חגיגות "פריחת הדובדבן" נחלתם של ההמונים, סיבה לפיקניקים עליזים.


מספר עלי כותרת


ביפן קיימים למעלה ממאה זנים שונים של עצי דובדבן הגדלים בצורות שונות, פריחתם מאופיינת גם במספר עלי הכותרת הנע בין חמישה עלים למאה עלים, ובצבע הפרחים שהוא לרוב לבן עם גוון ורדרד, אך לעתים צבעם ורוד-כהה, או צהבהב.


צבעים בפריחה


זני העצים הנפוצים הם: ה"סומיי יושינו"(Somei Yoshino), הזן האהוב ביפן, פרחיו בעלי חמישה עלי כותרת בצבע לבן עם גוון ורדרד. לרוב נושרים הפרחים טרם בצבוץ העלים והעץ נראה לבן לגמרי.


ה"יאמה זאקורה" (Yamazakura), עץ הגדל בטבע, לרוב בהרים, לפרחים הקטנים שצבעם ורדרד חמישה עלי כותרת. ה"שידארה זאקורה" (Shidarezakura), הוא ה"דובדבן המתייפח" שענפיו הנופלים לקרקע בדומה לשיחי הערבה.


לפרחים הורדרדים חמישה או יותר עלי כותרת. ל"קיקוזאקורה" (Kikuzakura), או "דובדבן הקריזנטמה" פרחים עם כמאה עלי כותרת, הוא פורח מאוחר ולעתים עליו הירוקים מסתירים את הפריחה.


זני עצים נפוצים


אתרים מרהיבים במיוחד שם חוגגים את ה"האנאמי" מצויים בכל רחבי יפן, לעתים קרובות משתלב ומתעצם יופי הפריחה בשכנות או ברקע של מבצר או מקדש. להלן סקירה חלקית וקצרה של כמה מהאתרים המפורסמים גם בזכות הפריחה הנפלאה באביב ומשמשים מוקדי משיכה להאנאמי:

1